Kootenay Pedal
Door: Joost
Blijf op de hoogte en volg Joost en Maud
02 Juli 2008 | Verenigde Staten, Bigfork
Het is aangenaam weer om te fietsen en juni is een fantastische maand om buiten te zijn; alles is zo groen en mals en vele wilde bloemen bloeien. En het hoogseizoen is nog niet aangebroken. We verlaten Montana en fietsen door de noordelijke punt van Idaho, waar heuvels in plaats van bergen het landschap domineren en Ceder-bossen - die zo goed ruiken - de nodige verkoeling geven.
De grensovergang in Canada gaat gemakkelijk, behalve dan die vraag “What do you do for a living?” die ik antwoord met “I try to be happy”. Foutief antwoord... In Creston worden we uitgenodigd in een oud schuurtje te slapen. Dat slaan we niet af natuurlijk en tegen de tijd dat we arriveren hebben de buren al een warme maaltijd klaar staan. Met vlees, en dat is voor het eerst in maanden. Er zijn zoveel vriendelijke en goede mensen in de wereld! Ik denk we dit beter in ons achterhoofd houden wanneer we de krant lezen of het journaal bekijken. Het zijn de negatieve en slechte dingen die eruit springen omdat ze in de minderheid zijn en daarom dus ‘nieuwswaarde’ hebben.
De verkeersluwe weg slingert noordelijk langs Kootenay Lake en zowel het weer als de vergezichten zijn fenomenaal. Canada lijkt meer op Europa dan de U.S.A.; het landschap is meer gepland (minder ongebreidelde groei van gebouwen), minder afval langs de wegen en de maximum snelheid is lager - wat het fietsen aangenamer en veiliger maakt. Wassen doen we in meren en bergstromen en het voelt erg verfrissend! In Lockhart Provincial Park stopt een aardige Canadees na een kort gesprek wat geldbiljetten in m’n borstzak, “Just take it, say nothing”, wanneer we realiseren dat het 100 Canadese Dollars zijn zijn we erg verbaasd en vult een warm gevoel van dankbaarheid me.
In Nelson, een leuk stadje met mooi historisch centrum, bezoeken we de ‘farmers market’ en luisteren we naar een gitaar duo. Na ruige passages van Castlegar naar Christina Lake over een oud spoorwegbed waar we veel beer- en cougarsporen zien en door een lange onverlichte tunnel navigeren. Verderop van Grand Forks naar Edgewood over een forestryroad en bergpas waar we af en toe van de fiets moeten en duwen, zijn we verheugd weer op de verharde weg te fietsen.
De kleine en veelal in authentieke staat zijnde stadjes die we aandoen zijn ontstaan rond de ‘goldrush’ (eind 19de eeuw) en overleven vandaag de dag op bosbouw en - voornamelijk - toerisme. Van Nakusp en via New Denver gaat het naar Kaslo. Delen van de trip gaan over oude spoorwegbedden en een van de kreekoversteken gaat via een ‘cablecar’, wat erg leuk is! De uitzichten zijn geweldig, we fietsen langs lange en smalle meren, Ceder-bossen, vele rivierstromen en kijken uit over besneeuwde bergtoppen en gletschers.
Een van de aspecten van toeren met de fiets en kamperen is dat de eenvoud van leven je in het ‘nu’ brengt. De vlijmscherpe snijlijn die verleden en toekomst scheidt en het enige moment dat ‘echt’ is. Het is de deur tot geluk. En het maakt niet uit hoe je deze deur opent - fietsen en kamperen is slechts een van de vele manieren - “Be here now”. Juist doordat de dingen die je doet eenvoudig zijn en je niet teveel aan je hoofd hebt kalmeren je gedachten en kun je ‘present’ zijn.
Er is een aantal hot springs in de Kootenays en we bezoeken er een die ‘natural’ is (Halfway River) en een die ‘developed’ is (Ainsworth). Het warme sulfurhoudende water voelt erg goed op de vermoeide spieren en we slapen buitengewoon diep de nachten na onze ‘dip’! Het weer blijft goed (‘normaal’ gesproken is Juni een koele en regenachtige maand) en we zien veel ‘wildlife’, waaronder; twee bruine beren, vier ‘loons’, bever, arenden, ‘ospreys’, havikken en vele herten. Helaas ook muggen die het af en toe wat vervelend maken!
Terug over Kootenay Lake met de ferry naar Creston. Het is wat drukker omdat veel Canadezen een lang weekend vrij hebben vanwege ‘Canada Day’ (1 Juli) die velen op dezelfde manier doorbrengen als normaal - in de auto. Na 4 Juli (Independence Day in U.S.A.) begint het hoogseizoen en wordt het veel drukker op de wegen. We passeren vele wijn- en fruitgaarden ten oosten van Creston voordat we weer omgeven zijn door bossen. Eindeloze bossen... Meer ponderosa’s hier, het klimaat is droger naarmate we de Rockies naderen.
Het is erg warm en de weg is druk en we besluiten een deel te liften, wat resulteert in een interessant gesprek. Ik ben verbaasd hoe snel auto’s gaan - de rit duurt ruim een uur - dezelfde afstand zou een hele dag op de fiets duren. We passeren de grens in Roosville en in Eureka is het 100 graden Fahrenheit (38 graden Celsius). Het waait, maar de wind voelt als een ‘heatwave’ uit een magnetron! ‘s Avonds springen we in een bergstroom om af te koelen, ‘s nachts maakt onweer en bliksem me wakker en ‘s ochtends voelt het koud in een hevige regenbui en schuilen we onder een brug.
De tweebaansweg naar Kalispell is smal, druk en auto’s en vrachtwagens gaan erg snel (120 km. per uur is zeker geen uitzondering). Hoewel er tegenwoordig een snelheidslimiet in Montana is (hoewel pas enige jaren oud) is fietsen gevaarlijk op deze doorgaande wegen en we liften het laatste deel van de trip. Deze fantastische fietstocht brengt ons na drie weken en 1350 km. terug in Kalispell waar we ons met een voldaan gevoel tegoed doen aan een grote beker volle yoghurt.
03 Juli 2008 - 06:11
Manon:
Hi Joost,
wat leuk om weer wat van je te lezen! Je schrijft nog steeds erg goed, en de foto´s geven weer dat jullie het erg goed naar je zin hebben. Ik zou wel graag met jullie willen ruilen.. geniet ervan,
Manon -
03 Juli 2008 - 08:44
Maudddddd:
he joost, wat een mooi verhaal. En prachtige fotos. Blij om weer eens wat van je te horen,
groetjes maud
ik stuur je email
03 Juli 2008 - 08:51
Oja Maud Hier:
en eindelijk heb je de zoveel gestelde vraag beantwoord: 'hoeveel km fiets je nou op een dag'?
64.28571428 en nog wat KM...... -
03 Juli 2008 - 12:37
LIEJA.:
HOI JOOST,
LEUK OM WEER EEN VERHAAL VAN JULLIE TE LEZEN EN DIE HELE MOOIE FOTO'S,DIE NATUUR PRACHTIG,BLIJF ERVAN GENIETEN,HET GA JULLIE GOED.
GROETJES LIEJA. -
03 Juli 2008 - 19:55
Taz:
Ahhh beautiful Canada! Hopelijk mijn reisdoel volgend jaar..Goed van jullie te horen! Blijft altijd interessant en leuk om te lezen! Greetz Taz -
04 Juli 2008 - 14:45
Inge:
Hey Joost
Leuk om weer een verhaal van je te lezen. Zo te horen vermaak je nog prima en aan die foto's te zien is het daar erg mooi! Wel jammer dat je een beetje te ver weg zit voor nog familie tripje, was nameijk goedbevallen bij maud ;)
Groetjes Inge -
04 Juli 2008 - 20:20
Fam Snoeren:
He Joost
Dat was lang geleden,we dachten dat je van de wereldbol was gefietst, maar gelukkig niet, zo te lezen gaat alles goed en heb je het reuze maar je zin.Het zijn weer prachtige foto's.Geniet se en tot het volgende bereicht.
Groejes uit Dongenvaart -
04 Juli 2008 - 21:19
Resi :
Hoi Joost en Apryll,
Wat een mooi avontuur hebben jullie weer beleefd en de natuur is daar wel heel mooi op de foto"s te zien.Ik wens jullie samen nog een hele fijne tijd.De groetjes aan de familie daar. het gaat jullie goed. Gr uit Waspik Resi -
05 Juli 2008 - 06:56
Maud:
oja, misschien moet je eens naar de kapper -
05 Juli 2008 - 18:01
Stan:
Hey Joost,
Citaat: Niet vergeten om al het eten, tandenpasta en andere geurende spullen in een boom te hangen vanwege de beren!
Euhm dan vraag ik mezelf toch af of jij een beetje goed kan slapen, hangend in een boom in vleermuispositie. Of trekt die lucht van jou geen beren meer aan??
Maar het klinkt alsof het in het algemeen erg goed gaat daar aan de andere kant van het water. Is goed om te horen!!!
Ik zeg: GENIET.
Grtz Stan. -
07 Juli 2008 - 11:58
Gerry :
Ha Joost en April!
Hoe fris die foto's na al dat Thai-exotisme! Net zo groen als Noorwegen hartje zomer??Nog 3dgn werken alvorens in jouw voetsporen/bandenprofiel te treden (nou ja, op bescheiden schaal dan). En als je dan toch voorloper wenst te blijven...kunnen jullie niet even de slavetrail van Alabama tot Canada 'doen'? staat nl. ook nog op m'n lijstje... -
08 Juli 2008 - 08:45
Willy V. Vliet:
He Joost en Apryll
Wat fijn om weer eens iets van jullie te mogen lezen en zien.Zo een Cable car is wel heel spannend zo te zien maar natuurlijk wel prachtig om mee te maken.Het ziet er allemaal weer goed uit,jullie zelf ook fijn dat het zo goed gaat.Heel veel groeten van Jan en Willy v. Vliet blijf gezond. -
08 Juli 2008 - 20:06
Fam H Klijs:
Hallo Joost en April,
Het gaat jullie goed af in dat mooie Canadese platteland. Nou plat, af en toe wat omhoog en omlaag. Jullie hebbben het "nu" ontdekt en genieten met volle teugen. Dat kan ook wel in dat mooie gebied, wat blijkt uit de mooie foto's. Geniet ervan en tot ziens.
Groeten uit de Hubertusstraat -
10 Juli 2008 - 11:45
Ella :
Hallo daar jullie twee zo te lezen hebben jullie weer heel wat gezien en zeer mooie foto's gemaakt.
Zo ziet het er in Waspik niet uit hoor Joost dus geniet er samen maar van.
gr.uit Waspik
Peter en Ella
17 Juli 2008 - 06:20
Menno:
Heej Joost.
Prachtig om al die verhalen te lezen? Had je mijn mailtje nog gehad? Nou succes man geniet er van ik moet nog een dag werken(werk inmiddels als sociaal cultureel werker in amsterdam bevalt erg goed) en dan heb ik vakantie!
Groeten uit Utrecht
Menno -
23 Juli 2008 - 20:06
Harold:
joost en apryll,
gaaf die foto van de cablecar met fiets, ben jaloers!
take care en fiets ze
gr
harold
03 Augustus 2008 - 19:36
Fam Jansen:
Hoi Joosten Apryl
Leuk om weer eens om wat van je te lezen. Als ik dit lees zie ik je weer als klein kereltje rondjes fietsen in de Hubertusstr Die trainingen van toen heb je nu wel profijt van . Geniet er van GR mari Engelien en allen